Bankroll management

bankroll managementBankroll management is een van de meest essentiële vaardigheden om onder de knie te krijgen. Tenminste wanneer u succesvol wil zijn in het spelen van Blackjack voor geld. Zonder een goed management is de kans groter dat u teveel gaat gokken. Ook het niet bijhouden van historische gegevens kan een negatieve invloed hebben. Zonder deze vaardigheid zullen in de meeste gevallen andere kennis en vaardigheden teniet worden gedaan.

Speel bewust met de juiste bankroll management

Waarom het belangrijk is

inzet strategieEen goed systeem is belangrijk vanwege de schommelingen waar iedere speler mee te maken krijgt. Blackjack staat bekend als een spel waarbij deze schommelingen erg groot zijn. Langdurige winreeksen of hoge verliezen op korte termijn zijn heel normaal. Zonder een goed bankroll systeem is het niet ondenkbaar dat u in korte tijd grote verliezen zal maken.

Om een succesvol speler te zijn is het belangrijk om het risico hierop zo klein mogelijk te maken. Al helemaal het risico dat al het geld in uw account verloren gaat natuurlijk. Dit systeem doet dat, het is echter onmogelijk om geen enkel risico te lopen. Wanneer u echter het systeem trouw volgt, komt u er wel in de buurt!

Het voeren van een bankroll strategie waarbij u het laagst mogelijke risico heeft hoeft echter nog niet te betekenen dat dit de beste strategie is. Een dergelijke strategie zal namelijk erg conservatief zijn. Dat zal tot gevolg hebben dat uw saldo maar langzaam kan groeien. Het beste systeem is een goede balans tussen het nemen van weinig risico maar met uitzicht op een stabiele groei van uw saldo.

Waar het niet voor te gebruiken is

Het is belangrijk dat u zich realiseert dat dit systeem geen wonderen verricht. Wanneer u tegen een nadeel speelt (negatieve winkans) zal u vroeg of laat verlies maken. Dit gegeven veranderd niet door het toepassen van dit systeem. Zodra er echter sprake is van andere factoren (zoals bonussen) die dit omdraaien bent u in staat om winst te maken.
Het systeem is belangrijk omdat het u ervan weerhoudt domme fouten met uw geld te maken. Het heeft echter nooit invloed op de winstkansen, die zijn een gegeven.

De Kelly strategie

Een bekend systeem is de zogenaamde Kelly strategie. Het is een strategie die erop gericht is om uw saldo zo snel en veilig mogelijk te laten groeien. Het is zo ontworpen dat het op de lange termijn beter werkt dan welke strategie dan ook. Dit onder voorbehoud dat alle uitbetalingen even hoog zijn en de winstkansen niet wijzigen.

Deze strategie wordt lang niet alleen voor Blackjack gebruikt. Wanneer we hem daar echter voor willen gebruikt geldt de volgende formule:

F = A / V

Hierbij geldt:

F = Het gedeelte van uw saldo dat u in zou moeten zetten.
A = Het voordeel voor de speler.
V = De schommeling van het spel Blackjack.

Het voordeel van de speler is een variabele. Stel dat u technieken toepast als kaarten tellen en andere strategieën gebruikt. U zou uw winkans dan op 2 procent kunnen zetten. A staat in deze context dan gelijk aan 2.
De schommeling van het spel is een gegeven. Hier is uitgebreid onderzoek naar gedaan en deze is vastgesteld op 1.3225. V staat in deze context dus gelijk aan 1.3225.
De uitkomst van de formule verteld u welk percentage van uw saldo het beste ingezet kan worden.
We komen dan tot de volgende uitkomst:

2 / 1,3225 = 1,5 %

Wanneer u 1.000 euro in uw account heeft staan kunt u nu het beste 15 euro op de hand zetten.

De halve Kelly strategie

kellyOmdat de Kelly strategie behoorlijk agressief te noemen is, hebben sommige spelers de neiging om er wat nerveus van te worden. Op zich is dat helemaal niet nodig want wanneer de inzetten trouw gedaan worden is de kans erg klein dat uw sado geheel zal verdwijnen. Toch kiezen veel spelers voor een wat meer behouden strategie: De halve Kelly strategie. Het is eigenlijk precies zoals de naam al doet vermoeden, de getallen worden door twee gedeeld. In bovenstaande voorbeeld zal de inzet dan 0,075 procent van het totaalsaldo worden.

Nog een paar kleine tips

Zorg dat het geld waarmee u speelt altijd volledig los staat van het geld dat u nodig heeft om van te leven. Wanneer u succesvol bent moet u er voor waken dat u de inkomsten die u ermee verdient niet als vanzelfsprekend gaat beschouwen. U kunt uzelf het beste op vaste dagen uitbetalen. Alleen in geval van nood kunt u daarvan afwijken.

Tot slot kunnen we u aanraden om een limiet op uw verliezen in te stellen. Iedereen heeft weleens een slechte dag maar soms kunnen uw emoties het overnemen. Op deze manier voorkomt u dat u alles verspeeld wanneer een dergelijke dag zich aandient.

€250 + 100 FS